Dovskovel



Dovskovel skjuten för Strumpan på stånd. Hjorten var utmärglad och hade en stångskada i halsen. Strumpan jobbade jätte bra och jag är helnöjd med hennes arbete.
/Micke

Förbannat... spårsnö mitt i veckan.

Typiskt att den första spårsnön kom när man måste jobba. Oflyt!
Ja ja, det kommer nog mer vad det lider.

Förra söndagen jagade vi på Kesätter. Vi jagade bara gris och älg men vi hade inte lyckan med oss. Nio olika älgar hade vi inne på marken men dom lyckades smita förbi skyttarna. Vi hittade några grisar men dom stack in på grannmarken.
Hedwig och Sigrid var med och gick alla drev med mig. Dom var kanonduktiga och höll humöret uppe hela dagen. Sigrid hade sitt nya camojaktställ på sig och Hedwig hade med sig sitt nya Leatherman multiverktyg så det var två stolta jägare jag släpade runt på i skogen.

Jag fick ett eftersök på en påkörd älg i måndags i förra veckan. Dom ringde vid 18-tiden och jag var där vid 19-tiden.
Älgen hade dragit rakt ner i sjön. Det är bara 70m "djungel" brevid vägen mot sjön. Sen är det 30-40m vass.
Spåren ledde rakt ut i vassen. Hundarna ( Stella & Tekla ) drog i vind som bara den. Men jag vågade inte släppa dom så nära den vältrafikerade vägen och sen är det ju bara några hundra meter till järnvägen också.
Jag spårade av i djungelremsan åt båda hållen men inga utspår. Jag kallade in Anders som kom med sin son Arvid för att hjälpa mig.
Vi kom fram till att älgen måste vara i vassen om den inte simmat ut i sjön. Vi letade upp en båt som vi lånade (snodde) sen rodde Arvid och jag längs vassen och Anders gick längs strandkanten. Till slut så brakade det till och älgen gick loss. Jag rodde som en besatt för att försöka genskjuta den längre fram och Anders sprang längs vägen.
Men älgen hann före oss och kom upp på en rastplats där den sen gick några hundra meter mitt på vägen för att sen svänga av ut på gärdet mot järnvägen. Den gick över järnvägen och över ytterligare en åker och sen vidare upp mot skogen. Vi spårade av den leriga åkern och hittade spåret. Vi tog oss upp mot skogen och där släppte vi Tekla som drog på löpan. Hon hittade på något som hon gafflade på men det stod aldrig still. Efter ett tag kom hon tillbaka och vi hämtade Anders laika och Stella. Vi började spåra med Stella men hon tappade spåret till slut och då släppte vi alla tre hundarna men dom hittade inte på älgen då heller. Till slut gav vi upp. Och då var klockan 05,15 så det var bara att åka hem och slagga en timme och sen gå upp och åka till jobbet.

I Lördags så åkte Andreas, Carina och jag till Kesätter för att köra med Tekla och Bacon. Vi har två vuxna älgar kvar att skjuta och sen ville vi se om det gick att hitta på den påkörda älgen. Den har förmodligen en skada i vänster framben.
Vi stretade på hela dagen och hundarna jobbade på bra men vi fick tyvärr inget ståndskall att smyga på. Solen sken och det var några grader kallt och det var en helt suverän dag i skogen. Vi grillade korv och hade det alldeles förnämligt.
Som avslutning så släppte jag Strumpan också. I förhoppning om att hitta nån gris. Men alla hundarna drog in på grannmarken och där hämtade jag dom. Då var Tekla och Bacon helt slut. Strumpan hade mycket kvar att ge men hon kom på inkallning ( kors i taket).
Sen åkte vi hem.
Lite senare på kvällen så ringde några gubbar och ville ha hjälp med en gris som var påskjuten på en åtel. Carina ville prompt följa med och jag ringde efter Andreas också. Vi tog med oss Stella, Nellie och Bacon.
 Det var mycket blod i början av spåret men det avtog snabbt. Grisen hade gått igenom ett slyhygge där slyn hade bågnat och det var så tätt så det gick inte att gå upprätt så vi fick krypa en bra bit. När vi tagit oss igenom slyn och kom in i en grövre skog så var det bara nån liten blodroppe var 50m men nu var inte blodet fruset längre. Så grisen var inte långt före oss. Vi släppte Nellie som stack som en avlöning. Efter en lite stund så började hon skalla men tystnade snart nog och då släppte vi Bacon också. Men dom kom tillbaka båda två så vi fortsatte att spåra. När vi kommit iväg en bit så kändes det som att vi hade kontakt, Stella var het som bara den. Så då släppte jag henne.
Det dröjde inte länge förrens hon skällde ståndskall. Men för att vara på en säkra sidan så släppte vi laikorna också. Dom stack direkt på mot ståndet och där öste dom också på, grisen fick en tuff match då laikorna inte är så snälla. Jag sprang dit och hittade grisen liggandes med Stella som skällde ståndskall runt den och laikorna höll fast den. Så det var bara för mig att avfånga den lilla galten.
Skottet hade gått in framför vänster framben och slitit upp skinnet under bröstbenet och sen slagit av det högra frambenet högt upp.

Sen blev det söndag och det var lika fint väder då så vi åkte till skogen igen. Denna gång utan Andreas men däremot så hakade Bohman på. Han hade med sig sin laika Nora ( Nellies syster).
Vi gick runt hela förmiddagen utan nån större framgång. Tekla och Bacon var lite trötta efter gårdagens genomkörare så söket var dåligt.
Men dom lyckades dra iväg till en gård och for runt där ( förbannade hundjä... ) och efter en stund kom dom tillbaka och Bacon hade något svart hängandes i munnen. Helvete tänkte jag... nu har han tagit en höna. Men när han kom fram till oss så såg vi att det var ett fårhuvud ( slaktavfall ). Vilken jäkla tur.
Vi avslutade den fina dagen med lite korvgrillning och sen for vi hem.

Nu längtar man till nästa jakttillfälle!

Ha det gott och skitjakt på er som skall ut i spårsnön och prova lyckan.
// Micke

Tekla, det lilla kräket.

Jag lånade ut Tekla till Bohman i lördags.
Själv så åkte jag till Gustavsviks badhus med ett gäng trevliga tjejer:-)
Jag sa till Bohman att det var en platta bärs i potten till den som skjuter en älg för henne.
Fel kille att säga så till... han hann ju knappt släppa hunden innan han sköt en kalv för henne.
Hon skuttade runt i ett stim av älgar halva förmiddagen.
Kul... men varför i hela helvete får inte jag skjuta nån älg för henne. Jag ger mig attan på att hon jävlas med mig.

Hur som helst så var det första älgen för henne.... hoppas nu att poletten ramlar hela vägen ner och hon börjar stånda lite bättre. Hon är på tok för het. Älgarna kutar som man stoppat en raket i röven på dom när hon är dom i hasorna.

// Micke

RSS 2.0