Segt!

Nu är det segt.... jobba jobba jobba. Finns roligare saker att göra.... t.ex jaga litegrann.
Efter två helger i Dalarnas björnskogar så har man kommit igång och nu vill man bara att det ska rulla på med jakterna.
Ja ja, jag får väl stå ut till helgen... på lördag är det första andjakten. Apportering på Gimmersta. Jag såg fram emot att Gnista skulle få vara med på sin första stora andjakt. Men vad händer.... jo hundkraken börjar löpa. Typiskt!! Nu tror jag nog att hon fungerar trots det men det är dom stackars hanhundarna som får det lite jobbigt.
Vi får se hur det går med det. Nu har jag ju Ayla som alltid är ett säkert kort så det löser sig ju ändå.

Hundarna som var med på björnjakten har nu återhämtat sig och är heta som sjutton. Skönt att klövviltsjakten inte är alltför långt bort i tiden.

Datumen på alla jakterna och "eftersöksjour på plats" ramlar in och jag har insett att dagarna inte räcker till riktigt. Och sen det här med att man måste jobba lite ibland också.... det tar alldeles för mycket tid.
Men det är kul att man är så eftertraktad... förmodligen har jag och hundarna gjort bra ifrån oss tidigare så folk är nöjda med vår insats.

Lev väl och skitjakt på alla er lyckliga som är i skogen!
// Micke


Nu är det deppigt...

Björnjakten i Dalarna är slut för den här gången. Det blev fullskjutet igår. Fan va trist! Vi som skulle ha jagat idag med.
Nu får man vänta till nästa år... en förbannat lång väntan.....

Men hundarna kämpade väl. Tekla fortsatte med sitt rejäla förföljande, hängde på över en mil. Kan bli riktigt bra faktiskt. Men söket är fortfarande för dåligt. Nu måste jag skjuta något för henne så poletten ramlar hela vägen ner.
Nellie kämpade på rejält trots sitt ben. Strumpan var väl som vanligt, lite dåligt sök men hon trummar på och Bacon gjorde väl som vanligt... flummade omkring lite lagom och så blixtrade det till och så for han iväg som en avlöning då och då. Han är sjukt snabb i skogen... skulle inte vilja ha honom i hasorna.

Vi spårade av vägarna igår morse och hittade en färsk björnskit. Där la vi upp strategin och gick på men samma otur som vanligt infann sig ganska snabbt. Björnen slank ut över gränsen. Sen hade vi några drev som vi inte vet vad det var, det var inga älgspår i löporna så man kan ju misstänka att det var björn. Men vi är inte säkra.
Hur som helst hade vi en trevlig helg men hade man fått önska så hade vi haft en björn med oss hem.

Jag hade kameran satt på Tekla hela tiden men några små tekniska missöden gjorde så att vi inte fick så mycket film att skryta med. Det är några små grejor som måste fixas till och sen kommer det att fungera kanonbra.

Ett stort tack till farsan som tog hand om hundarna som var kvar här hemma.

Ha det gott!
// Micke

Då bär det iväg igen... mot Rättvik för lite björnjakt.

Ikväll bär det iväg igen.
Mot Rättvik och Boda-Bingsjös jaktområde.
Bilen är nästan färdigpackad, pejlar och kameror är laddade, hundarna utvilade och välgödda och bärsen är kyld.
Bara ett par timmar kvar på jobbet, det är månadsavslut idag vilket innebär fullt med jobb fram till kl. 16,00.
Sen är det bara att bege sig hemåt för att fixa det sista och sen slänga in hundarna i bilen.
Sen styr jag kosan mot Järshammar för att hämta Jörgen. Och sen så rullar vi iväg norrut.

Igår var det 25 av 30 björnar skjutna i Dalarna så nu är det lite "bråttom" om man ska hinna få nån innan det är fullskjutet. Dom har flera synobservationer i området de senaste dagarna så det ser bra ut.
Vi får se hur det går.

Strumpan har återhämtat sig efter sitt ormbett och är lika pigg som vanligt så hon får nog hänga med upp igen. Hon gick bra sist så jag vill nog ha med henne, hon är en jaktidiot som hänger på som f.. och har "dåligt inflytande" på dom andra hundarna så då brukar dom hänga på lite längre än vanligt dom också vilket behövs när man jagar björn.

Ha det gott och Skitjakt på Er.

Ja då var man hemma igen.

Jaha så var den helgen över. 3 dagars björnjakt är över. Trist!!!!!
Vad blev summan av kardemumman då? Nellie visade att trots sitt stelopererade ben och sin ålder så är hon att lita på. Hon jobbade på otroligt bra.
Tekla hade lite dåligt sök men jobbade fram ett riktigt bra förföljande. Jag är riktigt nöjd faktiskt. Det kan bli riktigt bra om hon får streta på lite.
Bacon är som han är... dåligt sök men blixtrar till ibland.
Och Strumpan den lilla odågan körde på som vanligt. Stella var överlycklig när hon fick kuta runt utan spårlina för en gång skull. Vi hittade ett björnspår som hon kallspårade ganska långt. Det gick inte så fort men hon jobbade på bra.

Bacon och Anders laika Bullen rök ihop i skogen och dom är ju inga duvungar så det blev lite blessyrer. Bacon ser ut som en tesil i huvudet och Bullen fick ett bett i frambenet. Tur man är hobbyveterinär... pencilinspruta, Rimadyl och pencilintabletter åkte fram. Tyvärr belv Bullen så dålig så han fick vila halva söndagen och på måndagen. På söndags kvällen var han så dålig så vi trodde att han skulle stryka med. Men på måndagen så hade han piggat på sig lite.

Hittade vi några björnar då? Ja det tror vi att vi gjorde... vi hade flera påstick som mycket väl kan ha varit björnjakt. Men vi såg ingen nalle så vi är inte 100% säkra men allt tydde på det.
På söndagen så sköt granngänget en björn som var på väg in till oss. Knappt en kilometer bort. Typiskt... den skulle ju vi ha fått in till oss. Ja ja som vanligt ingen tur.
 
Vi fick mersmak så vi åker nog upp i helgen igen. Om det finns nån tilldelning kvar vill säga.
Det var en kanonhelg med fint väder, trevligt umgänge, spännande jakt och god bira. Det enda som saknades var en nedlagd björn.
Ja ja... vi tar en i helgen som kommer.
Strumpan hade oturen att bli ormbiten, hon svulnade upp rejält men det verkar som det börjar ge sig. Hon är hyfsat pigg nu.
Ett stort tack till Micke Loman, vår värd i Dalarna och till mina föräldrar som tog väl hand om barnen och hundarna här hemma så jag kunde komma iväg.
Det finns mer att berätta om men nu ska jag gå och nanna så det tar vi en annan gång.
Skitjakt på Er!
// Micke

Pest eller kolera?

Pest eller kolera? Är det inte hett som i helvetet så regnar det... det måste ju kunna finnas något där i mellan. I går kväll fick jag göra ett kontrollsök på en bock. En granne ringde och behövde hjälp. Jag tog med mig Stella och Nellie och åkte och kollade. Dom hade provat med en hund men dom hittade inget men dom vile dubbelchecka. Efter en tids pysslande så bedömde jag det som bom. Vi hittade inte ett smack och är inte hundarna sugna så är det inget. Och Nellie fick gå på frisök och är det ett skadat djur i området så hittar hon det och då brukar det snart vara över. Men det gav inget det heller. Det vara bara att åka hem och fortsätta att kurera förkylningen. Känner mig rätt risig fortfarande men vi börjar ju inte jaga förrens på lördag så jag kanske hinner piggna till litegrann i alla fall. Om bara febern kunde ge med sig. Jag antar att vi kommer att inta lite "medicin" när vi kommer fram... det kanske är det som behövs. Och sen ska vi ju fira när björnen är skjuten... eller björnarna.... och då blir det ju mer "medicin". Bilen och kärran skall packas ikväll för att kunna rulla norrut på fredag morgon. Ha det gott i regnet! // Micke

Det närmar sig...

Nu är det nära, endast några dagar kvar innan vi åker norrut för att jag björn.
Jag pysslar och donar med bilen och utrustningen som skall med. Jag har fixat ett hundsläp så nu har vi ingen platsbrist i alla fall. Jag gjorde till och med vapenvård igårkväll. Fixade i ordning hundvästar, hundkameror och laddade all elektronik som man släpar med sig. Servade bilen idag så den är fit for fight... man vet aldrig var det bär iväg. Vi börjar i Rättvik så får vi se om det blir nått mer ställe.
Jag har dragit på mig en förkylning som inte är nått vidare... hoppas skiten går över till på fredag. Igår inhandlade jag medikamenter... en massa naturläkemedel som jag stjälper i mig. Det funkar säkert inte men det är lite psykologiskt... om man tror på det. Jag är nog mest desperat och vill bli frisk till vilket pris som helst. Men funkar det så är det ju kanon.

Hundarna märker att det är på gång... dom går på tårna hela tiden. Tyvärr så kom ju den förbannade värmen tillbaka samt att dom lägger på ny beläggning på vägen utanför gården. Så cykeln har få stå still dom senaste dagarna.
Bacon har hittat på nya hyss... han river loss lockpanelen på hundstallet. Han tycker det är skitskojigt. Vilken sköning! Själv är jag inte lika road.
Ja ja... han kommer nog att få utlopp för sin energi i slutet av veckan. Hundarna brukar vara rätt slut efter några dagars intensiv jakt... och det är nog jag med för den delen. Hade varit bättre att jaga björn i slutet av säsongen... när hundarna är extremt vältränade.Men då ligger ju nallarna och snarkar så det går ju inte.

Inte ett eftersök på nån skadeskjuten bock hittills. Men jag är inte orolig... det kommmer...
Och själv har jag inte varit ute och tittat efter nån bock... det är första gången sen jag började jaga som jag inte går ut de första dagarna. Att jag går ut på premiären har ju förut varit lika säkert som amen i kyrkan. Ja ja... det kommer fler bockpremiärer.

Ha det gott och skitjakt på Er!
// Micke

Ps. Saknar fortfarande bilder på en hel del Hjortjägarvovvar... kan ni inte anstränga Er lite och skicka in en bild. Det är så kul och få se hur dom ser ut idag.

Bockpremiär om några timmar.

Skitjakt på er som ska ut och försöka få er en bock i gryningen.
Själv hoppar jag över morgonpyrschen och jobbar lite istället... jättekul... NOT.

Men det kanske blir ett försök på kvällen om ungarna har lust att följa med... vi får se.
Men jag har ju en jakt som är ett strå vassare längre fram i veckan så det går väl kanske ingen nöd på mig.

Som sagt... Skitjakt på Er!
// Micke

Besök.

Idag kom Jocke på en snabbvisit med Hjortjägarens Hekla.
Det är första gången jag ser henne " live" sen hon levererades vid 8-veckors ålder.
Hon har växt rejält och är idag en mycket fin unghund. Hon var lite avvaktande men det är nog en övergående "spökperiod". Hekla hälsade på sin mamma Nellie genom hundgårdsnätet och Nellie visade hela garnityren för att tala om vem det är som bestämmer.
Jocke ska ställa henne på Vårgårda i helgen som kommer så vi håller tummarna att det går bra. Jag skulle bli väldigt förvånad om hon får dålig kritik. Men vi får se hur det går.

// Micke

En grim mindre.

Ägnade eftermiddagen och kvällen åt att bygga en hundbur till kompisens King-cab.
Tänkte sen att jag skulle gå in och käka lite. En riktig brakmiddag blev det.... Billy´s pizza och en folköl. Och inte blev jag mätt så jag tog en öl till. Brakmiddagen gjorde att soffan lockade litegrann så där blev jag sittandes.
Jag som hade tänkte jaga lite grävling. Ja ja... det fick utgå ikväll.
När jag sen skulle rasta hundarna för natten så släppte jag ut labbarna och Stella som for iväg ner i ridvolten och där blev det jäkla skällande. Förbaskat tänkte jag... nu stryker en igelkott med. Så jag älgade dit med en ficklampa och får se att det är en grävling som hundarna går rätt hårt åt. Snabbt som fan tillbaka in efter skjutjärnet och sen ner mot en nu ganska ojämn fight... grävlingen fick det ganska hett om öronen. Så det var bara att gå in och knäppa kraken.
Ja då blev det en grävling trots allt. Och det utan några större prestationer. Gnista var med och gafflade och det var ju kul... hennes första grim. Nu var hon ju inte själv men ändå.

Tekla har varit lite hängig och låg de senaste dagarna. Hoppas att det inte är nått allvarligt. Hon kanske fick sig en "jävel" av älgkon häromkvällen... men jag ser inga yttre skador i alla fall.
Det är inte långt kvar till björnjakten nu och hon ska ju med. Hon har en vecka på sig att piggna till så det löser sig nog.

Gonatt!
// Micke


Nu är det igång.

Jaktsäsongen börjar dra igång på allvar. Gris och grävling står på menyn och björnjakten är inte långt borta.
Det här har man längtat efter!

Häromkvällen hade vi en halt älgko med kalv några meter hemifrån som en granne ville ha lite hundhjälp med.
Vi for dit med Tekla och Bacon. Vi hittade på älgarna och Tekla var efter dom på en gång. Men dom gick ifrån henne och förmodligen gick dom i sjön. Det var sankt som attan runt sjön så vi kunde inte riktigt reda ut det. Men kon var förmodligen inte så dålig eftersom hon gick ifrån Tekla. Älgarna har stått i havren i ett par veckor så dom återvänder med största sannolikhet. Vi får hålla ögonen öppna.
Vi släppte Bacon också men han hittade inte på dom han heller. Vi trodde nog inte att han skulle göra det men han fick ju i alla fall springa av sig lite.

I går kväll eller rättare sagt natt så var vi ute och gick efter gris i veteåkern. Grisarna for som flipperkulor runt oss men vi fick ingen rätsida på det. Lite senare släppte vi Nellie som snart nog fick tag på en grävling som tyvärr hann gå i gryt och Nellie försökte gräva sig efter men kom inte in så långt. Hon är lite för stor för att leka grythund.
Efter det så bytte vi ställe och gick ut i en annan veteåker där var det lugnt men efter en stund kom en riktig bumling till gris smygandes i energiskogen. Jag dammade på en smäll och grisen försvann i energiskogen. Och inget hittade vi på skottplatsen... jo att kulan gått igenom ett träd framför grisen. Vi hämtade Stella och Bacon och påbörjade ett regelrätt eftersök. Vi spårade en bra bit utan att hitta något som tydde på träff i grisen. Till slut så släppte vi Bacon som hittade på grisen och som han ställde en kort stund och som sen gick loss. Efter en stund var det stopp igen. Gick åter loss och Bacon for efter en men släppte till slut och kom tillbaka till oss. Den grisen var inte skadad för då hade han inte släppt den. Vi gick tillbaka till skottplatsen och gjorde en ännu grundligare kontroll och fann att kulan gått igenom tre träd till som stod bakom grisen. Så det var en bom.
Vi packade ihop oss och åkte hem. Klockan slog 06,00 när jag la huvudet på kudden.
Så den här dagen har varit lite seg.
Men ett lass grus har jag öst in i den nya hundgården. Nu ska jag bara ösa in ett lass gårdsgrus sen är det klart.
Hålet för hundluckan sågar jag upp imorgon... regnet öser ner nu så jag gick in och tog kväll.
 Ha det gott!
 // Micke

Arbetet fortsätter...

Den nya hundgården är snart klar. I princip bara gruset som fattas nu... ja och hundluckan in till hundstallet också.
Och inredningen i hundstallet börjar också bli färdig. Fick hjälp av Sigrid med lite snickarjobb. Till slut så stod vi båda på knä på golvet och snickrade ihop en liten låda att samla små grodor i... efter att tag kom Sigrid på att lådan kanske gjorde sig bättre att ha spikar och skruvar i. Vi får se vad det blir... hur som helst så hade vi en trevlig kväll.
Hedwig tog fram en karda häromkvällen och började borsta Tekla som håller på att byta päls. Hon såg tidigare ut som ett luggslitet får men efter lite skönhetsarbete ser hon åter ut som en jämthund. Det blev lite drygt en Icakasse med hundhår så är det nån som behöver lite päls så hör av er.

Cyklandet med hundarna fortskrider och jag tycker att hundarna är i riktigt bra trim nu.

Hedwig och Sigrid har fått ett stort fotointresse vilket är jättekul. Båda vill nu köpa varsin digital systemkamera vilket alla vet att det inte är helt gratis. Så nu jobbar dom med allt möjligt här hemma på gården. Dom blir mer stadda i kassan för varje dag som går medans jag blir fattigare och fattigare. Men det är det värt. Dom lär sig att arbete generar pengar... och pengar generar möjligheter att köpa saker som man vill ha.

Jag skulle ha gått ut i skogen i går natt för att se om jag kunde nypa en gris eller nån grävling men jag satte mig i soffan med några mackor och en öl och sen blev ögonlocken alltför tung och efter några timmar vaknade jag i soffan och jag gick la mig i bingen istället. Det får bli ett nytt försök ikväll istället.

Tyvärr har min rygg krånglat en längre tid och idag ska jag försöka få en tid hos kotknackaren. Jag har ingen lust att gå med ryggvärk när jakten drar igång på allvar.

Jag var och hämtade min Blaser hos Croona igår. Han har gått igenom montagen på kikarna på båda piporna och skjutit in dom så nu går dom "hål i hål". Hoppas att det inte krånglar något mer nu. Jag måste bara provskjuta och se så att hans inskjutning stämmer överens med mig.

Sigrid och jag ska apporteringsträna Gnista litegrann idag. Så hon är "fit for fight" när andjakten drar igång. Även Ayla ska få lite träning.

Det verkar som det blir uppehåll idag... skönt! Jag har inget emot att solen uteblir men det behöver ju inte ösa ner varje dag.

Ha det gott!
// Micke

RSS 2.0