Två dagars jakt.

Ännu en jakthelg har förflutit. Nu är det jobba som gäller, ända fram till fredag.
I lördags så var det gris och älgjakt på Fogelsta och jag var inbjuden som hundförare.
Det var bra med gris inne och det sköts en älgkviga och åtta grisar.

Jag körde med Nellie och Tekla i första såten.
Dom fick nått i näsan direkt och drog åt fel håll... ut ur såten mot stora vägen. Nellie korsade vägen fyra gånger och Tekla två gånger och där stod jag med hjärtklappning. Förbannat obehagligt när man står mitt i skogen och inget kan göra. Jag hörde hur bilarna susade förbi på vägen. Nu gick det bra och dom kom tillbaka helskinnade.
Nellie drev fram en stor gris som blev skjuten på ett pass.
Tyvärr blev hon halt på sitt stelopererade ben och det ser inte bra ut. Hon vill inte stödja på benet alls.
Förbannade skit... hon har ju varit bättre än nånsin den här säsongen. Men allt har ett slut. Vi får hoppas att det blir bättre. Jag väntar några dagar nu och sen blir det röntgen om det inte har blivit bättre.

I andra såten körde jag med Tekla,Strumpan och Bacon.
Bacon var med och drev fram en gris som blev påskjuten men fortsatte och Bacon och en blandras hakade på.
Efter ett tag så blev grisen skjuten på stånd vilket var tur då första skottet satt i käken på grisen. Bacon hängde på bra... längre än vad han gjort tidigare. Han har blivit lite förändrad sen jag gjorde den kemiska kastreringen på honom.
Han är lite lugnare och mer fokuserad. Kanske kan bli riktigt bra till slut.

I första såten blev en hund sprättade i halsen och blodet formligen forsade ut. Riktigt otäckt... nu gick det bra till slut men det är tråkigt när det händer.

I söndags så tog min nya "jaktkamrat" och jag med oss Tekla och släpppte henne på Kesätter för att se om hon kunde hitta nån älg. Vi travade på en stund och Tekla skuttade runt som vanligt... hon har på tok för dåligt sök.
Men efter ett tag så såg vi en älg som Tekla hittade till slut. Hon körde iväg den nån kilometer innan det blev ett kortare stopp. Sen gick det loss ett hundratal meter och sen blev det stopp igen. Men det blev inget längre stånd... hon la av efter ett tag och kom tillbaka på bakspåret. Jag blir aldrig klok på va fan hon håller på med.
Men det var en trevlig eftermiddag i skogen trots det dåliga vädret och att vi inte fick skjuta nån älg på stånd.

Ha det gott!
// Micke

Dagens goda gärning!

Polisen ringde idag om en dovhjort som satt fast i ett häststängsel.
Slängde mig iväg från jobbet och fort som attan hem efter skjutjärnen.

Hjorten hade snurrat in sig rejält och jag smög upp bakom den och fick tag i hornen när den låg ner. Den var tämligen lugn när jag stod där... precis som om den visste att jag skulle hjälpa honom.

Försökte först skära av linan men det var järntråd i den så det gick en stund och sen var kniven helt färdig. Som tur var hade jag med mig ett multiverktyg så jag började klippa av trådarna. En gubbe som bodde 75m bort skulle komma och hjälpa mig och när han närmade sig hjorten fick den spelet och jag kunde inte hålla fast den längre. Hjorten gjorde ett kast och stångade omkull gubben.
Som tur var gick det bra. Sen fick jag tag i hornen igen och gubben började klippa trådarna. Det var nog hundra varv insnodda i hornen. Medans vi höll på som bäst fick jag se att ena bakbenet var helt av på hjorten. Så då fanns det inget annat att göra än att avsluta lidandet.
Hjorten tittade på mig med bedjande blick när jag satte revolverpipan mot skallen på honom. Sen tryckte jag av och hjorten behövde inte lida mer.

Det är så tråkigt när djuren fastnar i stängsel som inte längre används.

Ha det gott!
/ Micke


En jakthelg

Ja nu är den här helgen också över. Trist!!!!!!

Fredagen innebar en trevlig dag i skogen och vi var inte hemma förrens vid 23-tiden.
Åtta kontrollsök som visade sig vara bom allihopa samt en konturträffad dovskovel som vi inte lyckades reda ut.
Tråkigt att det inte blev något "riktigt" eftersök. Man ska väl inte säga så men hundarna hade behövt något rejält att bita i.

I lördags var det jakt På Skenäs. Vi hade bra med vilt men det var liksom lite trögt att få ut dom. Hundarna kämpade på bra, Strumpan jagade som en galning....finns inget stopp på den hunden. Hon tröttnar aldrig. Gnista hakade på Strumpan vid ett tillfälle och tillsammans drev dom fram en dovhind till en skytt som gjorde det han skulle. Det var Gnistas första klövvilt. Jag blev nästan gråtmild så glad blev jag.
Och vi fick ett kontrollsök som visade sig vara bom. Ett tjugotal vilt blev resultatet för dagen.

Och i söndags så var det andtackjakt på Gimmersta. Ayla apporterade som vanligt riktigt bra och slutresulatet blev 281 änder. Inte så illa.

Älgjaktspremiären var inte så tokig den heller. 3 minusgrader på morgonen och strålande solsken hela dagen. Trevligt umgänge, bra jakt och lite korvgrillning samt ett par eftersök. Kan det bli så mycket bättre.
Hundarna kämpade väl och Gnista stötte dovvilt med stor glädje.
Jag fick skjuta en påskjuten älgkalv på stånd.
Jakt med ställande hund är nog det roligaste som finns.
Älgkalven fick det lite tufft då båda laikorna och Strumpan for efter kalven direkt efter påskjutningen. När jag sen skulle smyga in på ståndet så anslöt Gnista. Hennes första ståndskall...så jäkla kul.
Men armadan av hundar gjorde det lite knivigt att komma åt att skjuta kalven men till slut så gick det bra. Laikorna var helt suveräna och Bacon visade att han verkligen är sugen på skadat vilt.

Summan av kardemumman blev alltså fyra riktigt trevliga jaktdagar. :-)

Ha det gott och som vanligt, Skitjakt på alla Er som ska jaga vidare i veckan.
/ Micke

En skön helg är nu över.

Fasiken vad helgerna går fort.

I fredags så var jag på ett större gods för att ta hand om eventuella eftersök. Vi hade en trevlig dag med fint väder.
Det var lugnt på eftersöksfronten så det blev mycket väntan men vad gjorde det när man har trevliga vänner att tjabba lite med.
Först blev det ett dödsök på 75m, en dovhind som gått vidare efter skottet. Sen var det en dovkalv som var påskjuten, Stella fick spåra och Bacon var med som släpphund. Jag hittade lite blod och benfragment på skottplatsen och jag misstänkte att det var ett frambens skott. Vi spårade ett par hundra meter och sen gick vi på kalven i legan som då gick upp och for iväg. Jag släppte Stella och Andreas släppte Bacon. Efter drygt 300m så var det stopp. Så det var bara att älga in i skogen där det enligt Garmin pejlen stod still. Och när vi kom fram så var det bara att avfånga kalven. Och mycket riktigt, träffen satt i frambenet.
Och sen så blev det inget mer för oss att göra.

På lördagen hade vi jakt på Kesätter. Åter igen en kanondag med strålande fint väder. Mina änglar Hedwig och Sigrid var med. Det var Sigrids första riktiga drevjakt och hon var lite spänd till en början.
Vi började med att klappa upp änderna i dammen. Och Ayla var med och apporterade.
Sen for vi upp på skogen och i första såten släppte jag Flisan och Ayla. Flisan var i början som vanligt lös i skallet men det rätade till sig efter en stund.
I nästa såt fick Strumpan , Flisan och Gnista springa av sig lite. Det var Gnistas första riktiga jakt. Hon for som en galning i skogen och drev en dovkalv med skall. Kul! Hoppas det håller i sig... en skallande labbe är ju inte fel att ha.
Strumpan jagade som vanligt som en tok. Och Flisan bättrade på sig ytterligare litegrann.
Ett eftersök blev det under dagen... en dovspets som var träffad i ett taggutskott. Tyvärr fick vi aldrig tag i den men Stella gjorde ett bra spårarbete.
Barnen tyckte att det var en bra dag och det tyckte jag med.

Söndagen var en sån där dag när man skall hinna göra tusen saker... men som vanligt hann jag bara med knappt hälften av det jag hade tänkt göra.

Nu är det bara att streta sig igenom arbetsveckan. Måndagen är avklarad så nu är det bara tre dagar kvar att jobba. Skönt!!!!
På fredag är det eftersöks dags på Boo igen och på lördag så är det storjakt på Skenäs. Och på söndag är det and-tackjakt på Gimmersta. Känns som om att det kommer att bli en bra helg.
Egentligen borde jag vara hemma och kratta löv... men hur kul är det då. Nä, jag tror att jag prioriterar jakten istället... dom förbannade löven kanske blåser bort om jag har tur.

Ha det gott!
// Micke


Stella


Ayla väntar på att få apportera


Lunchdags på Boo egendom


Slaktboden på Kesätter


Stella med uppspårad dovhind



Några av de fällda dovvilten, Boo egendom

RSS 2.0